Použijte kód JARO10 a získejte 10% slevu na všechny produkty z kategorie JARNÍ NABÍDKA.

Jak začít - informace pro začátečníky

Uvažujete o mechovém obraze a nevíte jak začít? My v Mechovna.cz se snažíme co nejpodrobněji přiblížit výrobu mechového obrazu každému, kdo se rozhodl jít cestou svépomocné výroby. Tento článek jsme si připravili pro ty zákazníky, kteří nemají se stabilizovaným mechem nebo rostlinami vůbec žádné zkušenosti. Vysvětlíme Vám, co je vlastně stabilizovaný mech, jak se vyrábí, jaké druhy známe, co potřebujete k výrobě mechového obrazu a co vlastně dostanete, když si koupíte stabilizovaný mech.

CO JE STABILIZOVANÝ MECH

Stabilizovaný mech je vlastně klasický mech z lesa. Jsou země, kde se mech nachází ve velkém množství a je proto legální jej sklízet a dále zpracovávat jako dekorační materiál. Když se mech sklízí (odtrhne od půdy), po krátké době by samozřejmě vyschl a ztratil svůj pěkný vzhled. Proto se vynalezl způsob, kterým jsme schopni udržet mech nebo jinou rostlinu ve stejném vzhledu, jako by byla živá, i když ve skutečnosti už nežije. Stabilizační roztok do vysušeného mechu nebo rostliny jakoby opět „vdechne život“. Dostane se do tkáně rostliny, ale na rozdíl od vody se nevypařuje a tak mech zůstává měkký na dotek a pěkný na pohled i po delší době. Stabilizační roztok obsahuje i barvivo, díky kterému umíme docílit více odstínů, proto se mech nikdy NESMÍ POLÉVAT. Barviva jsou zdravotně nezávadná, ale jsou rozpustná ve vodě, proto by se při zalévání barva vymyla. Je tedy vhodný pro suché použití – na stěny, na stolní dekorace, věnce a podobně. Nutno podotknout, že by se měl používat pouze v interiéru. Více informací k tomuto tématu naleznete v sekci Péče.

DRUHY MACHU

  • Plochý mech
  • Kopečkový mech
  • Sobí mech - Lišejník

Plochý mech si můžete představit jako takové „koberečky“, kopečkový mech jako nějaké „kulky“. Oba druhy jsou stabilizovány pouze z vrchní, pohledové části. Ta je krásně zelená a měkká, ale spodní strana zůstává vysušená a hnědá. Při tvorbě mechového obrazu se tedy jednotlivé kousky ukládají vedle sebe pěknou stranou vzhůru a sušší okraje se snažíme překrývat, aby nebyly z vrchu viditelné.


Když si koupíte jakékoli balení mechu, dostanete v něm různě velké kousky, s různým tvarem a tloušťkou. Mechy nemají standardizované tvary, jelikož jsou z přírody a jejich účelem je vytvářet přirozený přírodní efekt. Třeba proto počítat s tím, že každý kousek nemusí být dokonalý a jednotlivé kousky nebudou stejné. U každého jednoho mechu si ale můžete prohlédnout, v jakých velikostech a tloušťkách ho můžete přibližně očekávat.

Sobí mech nebo lišejník je specifický v tom, že se stabilizuje celý – od kořínků až po vrch. Můžete ho tedy nadekorovat různými způsoby, avšak je třeba počítat s tím, že jako živá rostlina má kořínek hnědý, tak i stabilizovaný a nabarvený lišejník bude mít kořínek hnědší oproti vrchní části rostlinky. Při výrobě mechových obrazů se většinou kořínky odstřihnou a používá se jen vrchní, pěkná část rostlinky. Je fakt, že část lišejníku, který jste si koupili, musíte vyhodit, ale s tímto „odpadem“ se počítá při uvedené spotřebě. Spotřebě lišejníku a tedy množství, které potřebujete, jsme se pověnovali v článku Spotřeba lišejníku. Pokud je Vám líto odstřižené zbytky vyhodit, můžete je využít například jako výstelku pod jiné dekorace, kreativitě se meze nekladou.

Lišejník se ještě rozděluje na norský a finský. Norský nemá žádné speciální označení, ale finský označujeme také jako „čištěný“. Finský lišejník má totiž ty zmíněné kořínky již ustřihnuté a tak vzniká i méně tohoto ustřihnutého „odpadu“. Můžete tedy použít celou rostlinku, tak jak ji koupíte. Většinou se ale i finský lišejník trochu zkracuje, hlavně proto, abyste dosáhli konkrétní výšky. Jednotlivé rostlinky se totiž ukládají vedle sebe a chcete-li mít pěkný rovný jednolitý obraz, potřebujete mít všechny rostlinky stejně vysoké.
Když si koupíte lišejník, dostanete ho ve formě menších rostlinek. Rostlinky jsou ale navzájem propojeny a často vytvářejí větší trsy. Nemusíte se tedy obávat, že musíte lepit každou malou rostlinku zvlášť. Vytvořit obraz nebo zeď z lišejníku je o něco pracnější než z mechu, ale jakmile se do toho dostanete, už Vám to půjde snadno a rychle.


Všeobecné informace o jednotlivých meších naleznete a v sekci O mechu. Třeba připomenout, že mech pochází z lesa a i když se před stabilizací čistí od hlíny, může stále obsahovat malé lístky, šišky nebo jehličí.

TVORBA MECHOVÉHO OBRAZU

Tady si shrneme, co vlastně kromě samotného mechu potřebujete k výrobě mechového obrazu.

  1. PODKLADOVÁ DESKA – něco na čem bude mech přichycen a co bude vytvářet samotný tvar obrazu. Nejvhodnější jsou tenké dřevěné desky jako sololit, překližka, MDF deska, případně OSB deska. Požít však můžete cokoli co uznáte za vhodné.
  2. LEPIDLO, kterým přichytíte mech o podklad. Podrobnější informace naleznete v článku Jaké lepidlo použít?
  3. OCHRANNÉ POMŮCKY – stabilizovaný mech obsahuje barvivo a proto při práci s ním dochází k zabarvení rukou, případně nábytku. Nemusíte se však obávat – barva je smývatelná a zdraví neškodná. Doporučujeme ale používat rukavice a také překrytí stolu, na kterém budete pracovat.

Obraz může být orámován – buď si koupíte nebo vyrobíte podkladovou desku i s rámem a do vnitřního prostoru budete ukládat mech. Obraz může být i bez rámu – pouze čistá deska, přičemž mech bude z bočních stran viditelný. Mech můžete lepit i přímo na omítku, připadne na holou stěnu, pokud interiér teprve dokončujete, ale je třeba počítat s tím, že taková dekorace je nepřenosná a chcete ji tam mít několik let. Na Mechovna.cz si můžete pořídit dřevěné rámy, i samotné podkladové desky s háčkem na zavěšení v kategorii Rámy na mechové obrazy. Pokud plánujete vytvořit větší mechovou stěnu, doporučujeme zajistit si více podkladních desek, které budete následně připevňovat na stěnu vedle sebe. Podkladové desky můžete buď pověsit na háčky jako obraz nebo přichytit přímo do konstrukce stěny (šrouby).